Tai äänestämättä jättämällä? Metro-lehti uutisoi eilen, että Vantaan äänestysprosentti saattaa jäädä jopa alle viiteenkymmeneen. Se on vähän.

Nyt moni varmaan odottaa, että yritän patistaa nukkuvia vantaalaisia ääniuurnille. Jopa kenties minua äänestämään. Tai edes omaa puoluettani. Ehei, nukkukaa vain, jos niin tahdotte. Antakaa toki muiden päättää puolestanne.

RoksuScrodde.jpg

Minulla on paljon ystäviä, jotka eivät ole koskaan äänestäneet. Tunnustan itsekin nukkuneeni useimmat aikuisikäni kunnallis- ja eurovaalit. En siis voi kamalasti syyttää ketään vantaalaista, joka nämäkin vaalit nukkuu.

Vasta lähdettyäni itse ehdolle olen huomannut, miten läheisesti kunnallispolitiikka ja kunnallisvaalien tulos vaikuttaa arkeen lähellämme ja kuinka tärkeästä, ihmisten elämään vaikuttavasta päätöksenteosta on kyse. Yhteiskunnallinen päätöksenteko on aina kiinnostanut minua, mutta silti kunnallisvaaleissa äänestämisen vaikutukset ovat jääneet varsin epämääräisen oloisiksi. Enpä siis voi moittia, jollei se hahmotu kunnolla muillekaan kuntalaisille.

Koitan kuitenkin hieman tällä kirjoituksella valaista, mistä on kyse niin tämän lukeva nukkuvakin sitten suurinpiirtein tietää, mistä valtuuttaa naapurinsa päättämään puolestaan.

 

Mihin kuntapäättäjä sitten voi vaikuttaa?

Itselleni aikanaan täysi-iän saavuttaneena äänestäjänä eduskuntavaalit tuntuivat kaikkein tärkeimmältä, koska eduskunta säätää maamme lait. Tämän rinnalla kunnallisvaalit tuntuivat paljon epämääräisemmiltä, eihän kunta pysty lakeihin vaikuttamaan. Koulun yhteiskuntaopin tunneillakaan ei taidettu kunnallistason päätöksenteosta paljoa puhua. Sain itse asiasta kunnollista infoa vasta ehdokaskoulutuksen myötä.

Kunta vaikuttaa lähellä. Meistä jokaisen elämään.

Terveydenhoito, koulutus, julkinen liikenne, kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet, sekä sosiaalipalvelut vaikuttavat läheistemme jokapäiväiseen elämään. Kunnanvaltuusto päättää, miten taloudelliset resurssit näiden välillä jaetaan ja miten palvelut jatkossa toteutetaan. Nyt tuleva sote-uudistus siirtää vastuuta näistä maakunnille. Siihenkin, miten tuo sote-uudistus esimerkiksi Vantaalla käytännössä toteutetaan, vaikuttaa kunnallisvaaleilla valittu valtuusto.

Minua kiinnostaa eläinpolitiikka ja yllättäen monet eläinpoliittiset kysymykset, kuten eläinsuojeluvalvonnan järjestäminen ja löytöeläinten vastaanotto ovat nimenomaan kunnallispoliittisia asioita.

webbisenkku2.jpg

Ratkaiseeko minun ääneni mitään?

Myönnän useat kerrat miettineeni tätä itsekin hyvin hyvin turhautuneena nuorena äänestäjänä. Ennen Pekka Haaviston pääsyä toiselle kierrokselle saakka kukaan äänestämäni ehdokas ei ikinä mennyt läpi. Onneksi saatoin sentään luottaa siihen, että ääneni meni sellaiselle puolueelle, jonka arvot jaan sataprosenttisesti.

Eilen oli hämmentävä äänestyspäivä. Ei pelkästään siksi, että äänestin kunnallisvaaleissa, vaan koska kävin raapustamassa lappuun oman vaalinumeroni. Kokemus sekin.

Mitä äänelleni sitten tapahtuu, jollen pääsekään läpi? Vaikuttaako se mihinkään?

Vastaus: kyllä vaikuttaa. Nimittäin puolueeni saamaan kokonaisäänimäärään, joka taas vaikuttaa jokaisen puoluetoverini vertailulukuun (esimerkki kunnallisvaalien ääntenlaskennasta). Mitä enemmän ääniä tietty puolue saa, sitä suurempi määrä sen ehdokkaita menee läpi.

Ja mitä enemmän ääniä tietty ehdokas saa, sitä todennäköisemmin hän kuuluu läpi pääseviin.

Mainittakoon myös, että ehdokas, joka on ääniä saanut, muttei pääse läpi, voi vaalien jälkeen hakea kuntansa vastuutehtäviin. Tässäkin suhteessa annettu ääni on luottamuksen ilmaus henkilöä kohtaan. "Kyllä, tämän tyypin toivoisin vaikuttamaan kuntamme asioihin!"

 

Onko puolueilla eroa? Entä ehdokkailla?

web_over50.jpgMoni äänestämättä jättävä kokee, ettei sillä ole mitään eroa, mikä puolue ja mikä poliitikko asioista on päättämässä. Olen tässä asiassa eri linjoilla vaalien yli nukkuvien ystävieni kanssa. Ymmärrän kyllä hyvin, miksi moni kokee tällä tavalla: moni puolue ei tuo arvojaan kovin hyvin esiin.

Kadut ja sosiaalinen media on nyt täynnä vaalimainontaa.

Itse olen huomannut ärsyyntyväni mainoksista, joissa ei selkeästi lue, mikä puolue on kyseessä. (Jännittävä fakta muuten: Vihreillä ehdokkailla ei tunnu olevan samanlaista tarvetta piilotella mainoksessaan, mihin puolueeseen kuuluu.)

Toinen hyvin turhauttava ja äänestäjiä kohtaan ikävä seikka mielestäni on, etteivät ehdokkaat uskalla tuoda omia arvojaan ja ajamiaan asioita selkeästi esiin. Tätä olen pyrkinyt korjaamaan ainakin omassa mainonnassani.

Monilla puolueilla ja ehdokkailla tuntuu olevan mainoksessaan täsmälleen sama viesti: Kannamme vastuuta Vantaasta ja pidämme huolta vantaalaisista. Äänestäjälle tämä ei kerro yhtään mitään. Miksi juuri tämä puolue tekisi sen paremmin kuin viereisen mainoksen puolue?

Tässä toivoisin vähän kanssapoliitikkojen heräävän: Tuokaa se OMA VIESTI selkeämmin esille! Miksi JUURI SINUA ja JUURI SINUN PUOLUETTASI pitäisi äänestää? Kenen asioita te ajatte ja millaista politiikkaa teette?

Vihreilläkin on tässä parantamisen varaa. Pitkäaikaisena puolueen äänestäjänä olen useat kerrat tuskaillut, miten vaikeaa on löytää aidosti eläinsuojeluasioista kiinnostunutta Vihreiden edustajaa. Harvemmin eläinasioita näkee sanallakaan mainittavan yhdenkään ehdokkaan blogissa saati sitten mainonnassa tai ehdokasesittelyssä. (Muutos tähän on yksi pääsyistäni olla politiikassa ja voin ilokseni sanoa, että kehitystä sen suhteen on jo alkanut tapahtua. Olemme mm. perustaneet eläinasiasta kiinnostuneiden Vihreiden tiedotuskanavaksi avoimen Facebook-ryhmän. Se on hyvä alku.)

Diksu.jpg

Puolueissa on ihan aikuisten oikeasti eroa, eikä ole todellakaan sama, mitä puoluetta äänestää. Väitän, että puolue on jopa oleellisempi kuin ehdokas, koska ehdokkaalle annetut äänet menevät kuitenkin puolueelle.

Jokaisessa puolueessa on varmasti joku hyvä tyyppi, jota voisi äänestää. Ongelma on vain siinä, että kyseiselle ehdokkaalle annettu ääni menee kaikkien hänen puoluensa ehdokkaiden tueksi. Kannattaa siis tarkistaa, että oman ehdokkaan puolue on sellainen, jonka arvomaailmaa kannattaa.

Tämä koskee myös minua. Jollei kannata Vihreiden arvoja (tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, ympäristönsuojelu, perustulo, eläinten hyvinvointi, ihmioikeudet, jne.) niin ei minua kannata äänestää. Ääni puolueen edustajalle on myös ääni noille arvoille ja niiden toteuttamiselle kunnan politiikassa.

 

Miten löytää oma ehdokas ja omiin arvoihin sopiva puolue?

Vaalikoneet ovat yksi keino, mutta eivät koko totuus.

Oltuani nyt itse ehdolla olen havainnut saman kuin aikanaan äänestäjänä: vaalikoneiden kysymykset ovat melko huonosti muotoiltuja ja ainakin omiin poliittisiin mielenkiinnonkohteisiini katsoen epäoleellisia. Jotain kertoo sekin, etten SEY:n vaalikonetta lukuunottamatta ole onnistunut saamaan yhdestäkään itseni kanssa 100% samoja vastauksia.

Esimerkiksi Vantaan Sanomien vaalikoneeseen minä ja vantaalaiset eläinsuojelijatuttavani ehdotimme useampaa eläinaiheista kysymystä. Yhtäkään ei valittu. Voitte kuvitella turhautumiseni määrän vastatessani koneen viimeiseen kysymykseen, pitäisikö burkinin käyttö uimahallissa kieltää. Oikeastiko? Onko se, millaisissa uikkareissa jengi pulikoi, oikeasti oleellisempi kysymys kuin elävien yksilöiden kärsimyksen vähentäminen maassamme? (Btw, minulla ei ole mitään peittäviä uimapukuja vastaan.)

Vaalikoneen kautta voi kuitenkin löytää hyvältä vaikuttavia ehdokkaita, jotka ovat sinun kanssasi samoilla linjoilla vaalikoneen kysymistä asioista. Itse äänestäjänä olen tämän jälkeen etsinyt ehdokkaan nettisivut ja lueskellut sieltä, onko ehdokkaalla esillä minulle tärkeitä teemoja. (Tätä noudatellen olen itse pyrkinyt Hannan Hampaissa -blogiini ja someeni lisäämään aiheita itselleni tärkeistä asioista.)

Roksu.jpg

Kuten sanottu, kannattaa myös se omiin arvoihin parhaiten sopiva puolue varmistaa ja etsiä itselleen ehdokas sieltä. Ehkä jopa ennen kuin alkaa tehdä vaalikoneita ja miettiä ehdokkaita. Jokainen puolue kertoo itsestään omilla sivuillaan, mutta myös puolueettomia lähteitä, kuten Wikipediaa, uutisia ja esim. eri puoluetta kannattavia tuttavia kannattaa jututtaa ja testata, ovatko juuri löytämäsi puolueen arvot ne, mitkä sinulle kolahtavat.

Ylellä on eduskuntavaalien aikainen puoluetesti, josta voi saada jotain osviittaa. :)

Myös poliittinen kartta -testi voi auttaa hahmottamaan - itse tosin saan tuosta lähinnä vasemmistopuolueita, mutta siellä ei olekaan eläinpoliittisia kysymyksiä.

Iltalehti on niinikää tehnyt Puoluekoneen viime eduskuntavaaleissa.

 

Poliitikon tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lähdettyäni ehdolle oli ensimmäinen somessa käymäni keskustelu aiheesta susien suojelu. (Vähän kyllä ihmettelin, miten se liittyi Vantaan kunnallispolitiikkaan.) Keskustelun toinen osapuoli aloitti kysymällä, olenko suojelijapiiperö ja totesi lopuksi, että varmistaa, ettei hänen tuttavapiirinsä äänestä minua. Pidin tätä avautumista vähän outona, koska en minä halua petovihaajien ääniä! Haluan niiden ihmisten äänet, jotka jakavat arvomaailmani ja uskovat minun tehtäväkseni niiden arvojen eteenpäin viemisen edustuksellisessa demokratiassa, jossa elämme.

Minä näen poliitikon tehtäväksi ensisijaisesti omien äänestäjiensä edustamisen ja heidän arvojensa mukaisen vaikuttamisen julkiseen päätöksentekoon. Kunnollisen demokratian toteutumiseksi äänestäjillä tulee olla erilaisia vaihtoehtoja, joista valita. Ehdokkaiden ja puolueiden tulee myös selkeästi kertoa äänestäjille, mitä mieltä ovat eri asioista.

Koen törkeäksi äänestäjiä kohtaan, ettei puolue tai ehdokas tuo selkeästi omia arvojaan esiin, vaan sössöttää jotain yleisluontoista liibalaabaa ja yrittää mielistellä jokaista äänestäjää äänestämään itseään. Vielä törkeämpää on muuttaa mielipidettään äänestäjälle tärkeässä asiassa.

Kuvitellaan, että äänestäisin ehdokasta X, koska hän kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Mikäli X tulisi valituksi, kokisin aika karmeaksi, jos X äänestäisikin tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

sateenkaari.jpgKinkkisemmäksi tämän tekee, jos X kuuluu puolueeseen, jolla ei ole selkeää kantaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin. X:n puoluetoveri Y saattaakin vastustaa sitä. Jos äänestän X:ää, menee X:lle antamani ääni samalla myös Y:lle.

Esimerkiksi Kokoomus ja SDP ovat harrastaneet seksuaalivähemmistöjen oikeuksien suhteen tällaista äänestäjiä harhaanjohtavaa politiikkaa, jossa osa puolueen jäsenistä kannattaa ja osa vastustaa. Ja puolueen ehdokasta äänestäessään ääni menee sekä kannattavien, että vastustajien tueksi.

Nyt vaalien alla kaikki ehdokkaat ovat olevinaan kaikkien asialla. Sen vuoksi kannattaa vähän vilkaista, millaista politiikkaa mikäkin puolue on aiemmin tehnyt ja minkä puolesta äänestänyt. Mikäli tahtoo kuntaansa muutosta, hyvä lähtökohta on äänestää jotain muuta kuin nyt vallassa olevaa puoluetta. Nykymenosta pitävän taas kannattaa tukea nyt valtaa pitävää tahoa.

 

Mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita?

Jokainen meistä piittaa joistain asioista tässä elämässä, vaikkei politiikasta niin piittaisikaan.

Mielenkiinnon kohteen ei tarvitse olla mikään suuri ja mullistava maailmanparannusjuttu. Esimerkiksi itse paljon Euroopassa reissaavana tuskastun kerta toisensa perään Suomen kukkahattuilevasta alkoholipolitiikasta. Saksassa voi ostaa viinapullon kiskalta keskellä yötä, muttei siellä näy silti sen enempää rappioalkoholisteja kuin täälläkään. Vähemmän jopa.

Myös omat oikeudet kiinnostavat meistä jokaista. Eri puolueita kiinnostaa ihan eri tavoilla ajaa sen ihmisryhmän asioita, johon kuulut.

Oman navan tuijottamisen lisäksi ainakin minua kiinnostaa, mitä mieltä kannattamani puolue on läheisteni viiteryhmien asemasta. Kaksi minulle läheisintä perheenjäsentä pötköttää tuossa vieressä ja heillä on neljä jalkaa ja turkki. Vihreät on tähän saakka ollut ainoa puolue, jolta löytyy eläinpoliittinen työryhmä, joten sen voi olettaa olevan kiinnostunut myös koirieni ja muiden eläinten hyvinvoinnista. Nykyään on myös Eläinoikeuspuolue, mutta se ajaa pitkässä juoksussa eläintuotannon lopettamista - Dingo ja Rokka syövät kyllä mieluummin lihaa kuin soijaa. Minulle taas eläinsuojelijana riittää, että se liha on elänyt hyvän elämän.

Koirien lisäksi lähipiiriini kuuluu miehiä, naisia, nuoria ja vanhoja, homoja ja heteroita, suomalaisia ja maahanmuuttajia, terveitä ja vammaisia. En halua äänestää puoluetta, jota jonkun läheiseni hyvinvointi ei kiinnosta.

aastaoo.jpg

^ Tuolta löytyvät selkeästi aikanaan omaksi puolueekseni valitsemieni Vihreiden arvot liittyen minulle tärkeisiin asioihin. Myös esimerkkinä aiemmin mainitsemaani alkoholin myyntiaikojen rajoittamiseen löytyvät minulle mieleiset linjaukset, vaikkei se minulle kovin tärkeä ja keskeinen kysymys olekaan.

Vihreiden lisäksi olen tutustunut monen muun Suomessa toimivan puolueen nettisivuihin ja puolueohjelmaan. Suosittelen samaa myös jokaiselle omaa puoluekantaansa mietiskelevälle.

Esimerkiksi Perussuomalaisten arvomaailmaan kuuluva populismi ei oikein minuun henk.koht. kolahda. Minua raivostuttaisi äänestää puoluetta, joka muuttaa mieltään sen mukaan, millä mielipiteellä saa sillä hetkellä eniten suosiota. Haluan, että äänestämäni puolue ja ehdokas sitoutuu ajamaan niitä asioita, mitä ilmoitti ajavansa ennen kuin raapustin ehdokkaan numeron lappuun.

Tässä kohtaa teen vaalilupauksen ja lupaan olla muuttamatta mielipiteitäni päinvastaisiksi kuin mitä olen ennen vaaleja ilmoittanut. Ihan sama, vaikka se vaikuttaisi epäsuotuisasti omaan suosiooni. Minun tehtäväni on edustaa niitä arvoja, joita olen äänestäjilleni ennen vaaleja luvannut edustaa.

Monien puolueiden osalta täytyy sanoa, ettei heidän sivuistaan välity kovin selkeä sanoma, mitä mieltä puolue on eri asioista. Väittäisin, että politiikkaa tuntematon kaduntallaaja ei äkkiseltään osaa sanoa, mitä eroa on esimerkiksi Demareilla, Kokoomuksella ja Keskustalla, jos käy näiden puolueiden sivuja pikaisesti ihmettelemässä.

Täytyy vähän ihmetellä, mikä tarve joillain puolueilla ja ehdokkailla on lakaista ne arvonsa piiloon maton alle. Miksei voida selkeästi kertoa äänestäjälle, mitä mieltä asioista puolueena ollaan?

En yhtään ihmettele, että toisiinsa sulautuvat harmaat yleispuolueet vähentävät jengin äänestysintoa.

Kun em. puolueiden kunnallisvaalisloganeitakin katsoo:

PIDETÄÄN KAIKKI MUKANA

KAIKILLE HYVÄ KOTIKUNTA

Huolenpitoa - huomennakin.

Mitä noiden vaalilaudeiden pitäisi kertoa äänestäjälle puolueiden eroista? Kuinka moni osaisi tehdä noiden pohjalta yhdistä slogan puolueeseen -tehtävän? Tuntuu myös oudolta, että esimerkiksi koulutusleikkauksia ja koulujen lakkauttamista kannattaneet puolueet äänestävät tuollaisilla sloganeilla. Äänestäjällä ei taida olla minkään valtakunnan kuluttajasuojaa?

En voi syyttää, jos joku jättää äänestämättä.

 

Miksi äänestäisin?

Pari sanaa oman äänioikeuden käyttämisen puolesta: jollet käytä sinulle suotua valtaa, sitä käyttää puolestasi joku muu. Vaikuttaa voit esimerkiksi pyrkimällä muuttamaan kuntasi tai valtion nykyisiä valtarakenteita äänestämällä puoluetta, joka ei ole nyt vallassa ja kannustamalla omia tuttujakin siihen. Toki se ääni on vain yksi pieni puro, mutta pienistä puroista ne suuretkin virrat saavat alkunsa.

Ja jollei osallistu päätöksentekoon niin melko turhaa narista jälkikäteen, mitä muut puolestasi päättivät.

 

Ei kannata äänestää kunnallisvaaleissa jos...

- Sinulle on ihan sama, missä kunnossa kotikuntasi tiet ovat.

- Et piittaa siitä, miten julkinen liikenne on järjestetty ja mitä se maksaa.

- Pidät yhdentekevänä, kärsivätkö naapurisi lapset koulunsa homeongelmista.

- Ei ole väliä, miten, millä ja minne menet, kun sairastut.

- Luotat siihen, että muut äänestäjät äänestävät fiksummin kuin sinä.

- Nykymeno voi jatkua tai olla jatkumatta, samantekevää sinun kannaltasi.

- Kouluissa voidaan tarjota tai olla tarjoamatta kasvisruokaa.

- Kuntasi voi auttaa tai olla auttamatta turvapaikanhakijoita.

- On aivan sama, miten kuntasi huomioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet.

- Sinulle on ihan sama, kuinka paljon maksat kunnallisveroa.

- Sinulle on ihan sama, paljonko kuntasi leikkaa koulutuksesta, sosiaali- ja terveyspalveluista.

- Kunnan tarjoamat kulttuuri- ja harrastusmahdollisuudet ja niihin käytettyjen verorahojen määrä ei kiinnosta.

 

Muussa tapauksessa kannattaa ainakin harkita! :)