Hyvää ensimmäistä äänestyspäivää!

profi.jpg

193 lappuun, niin saatte Vantaan valtuustoon inhimillisyys edellä ja realiteetit matkassa kulkevan vantaalaisen!

Tehdään Vantaasta ihmisoikeuksia ja eläinten hyvinvointia kunnioittava kunta.

Vantaa kaipaa nyt uusia tuulia, uusia tapoja ajatella ja uudenlaisia ratkaisuja. 


 

Talousasioista sananen

Vantaan talous on pahasti retuperällä. Ehdolle lähdettyäni tutustuin ensitekonani Vantaan talousarvioihin viime vuosilta. Oli järkyttävää todeta, että velkaa on kertynyt lähes miljardi. Säästölinjalla siis ollaan ihan syystä.

Vääränlainen säästäminen tulee ennen pitkään kalliiksi aiheuttaessaan merkittävää haittaa ihmisten terveydelle ja osaamisen tasolle. Mahdollisuuksia on onneksi muitakin.

talous_netti.jpg

Uusin flaierini on talousaiheinen.

Moniin vaalikoneisiin vastaillessa koin tuskastuttavaksi vanhanaikaiseen oikeisto-vasemmisto -akseliin rajoittuneet "leikkaisitko mieluummin palveluita vai nostaisitko veroja?" -tyyppiset kysymykset. Onhan sitä muitakin keinoja.

Palvelut ovat tärkeitä ihmisten terveyden, koulutuksen ja inhimillisen elämän turvaamiseksi. Verojen nostaminen taas on ongelmallista, koska se voi karkoittaa työssä käyviä veronmaksajia muuttamaan ympäryskuntiin, joissa on jo nyt Vantaata edullisempi veroprosentti.

Kunnan on kuitenkin mahdollista saada varoja toiminnalleen muualtakin kuin veroja nostamalla. Esimerkiksi Helsingin kaupungin omistama Helen (ent. Helsingin energia) tuottaa varoja Helsingin käyttöön. Vastaavia omistuksia tulee mielestäni lisätä ja monipuolistaa Vantaankin puolella.

Vantaan tulee myös järkeistää omistuksiaan niin taloudellista näkökulmaa kuin muitakin tärkeitä arvoja silmällä pitäen. Esimerkiksi Vantaan Vihreiden esitys Fennovoiman ydinvoimahankkeesta irtautumisesta on perusteltua niin taloudellisista kuin eettisistäkin syistä. Talouden kannalta ajateltuna kunnan ja sen omistamien yhtiöiden ei tule sijoittaa riskialttiisti, eikä muutenkaan eettisesti arveluttaviin kohteisiin.

 

Mistä rahat?

Tämä kysymys nousee varmasti monelle mieleen tuottavista investoinneista puhuttaessa. Alkuun päästäkseen rahaa investointeihin ei välttämättä edes tarvita, sillä kunnalla on jo ennestään omaisuutta, joka voidaan laittaa tuottamaan rahaa kunnan palveluiden toteuttamiseksi.

Tällä hetkellä trendinä tuntuu olevan lähinnä kunnan omaisuuden myynti, joka on lyhytnäköistä ja typerää. Iso kertasumma voi kuulostaa houkuttelevalta, mutta pitkänäköisempää on laittaa kohde myymisen sijaan tuottamaan rahaa kunnalle. (Sama kaava pätee myös valtion tasolla.)

Vantaan tilanteessa näkisin hyvänä mallina esimerkiksi tonttien ja toimitilojen tarjoamisen yrityksille osakkuutta vastaan. Samalla mukaan voidaan liittää vantaalaisten työllistämistä ja alueen palveluiden ja elinvoimaisuuden lisäämistä.

Toki rahaakin voidaan investoida kohteisiin, jotka maksavat itsensä takaisin. Tällöin en näe harkittua velkarahaakaan huonona ratkaisuna. Maksaahan investointi velkansa takaisin, kun noudatetaan järkevää budjettisuunnittelua.

Läpinäkyvyys on tässäkin asiassa äärimmäisen tärkeää ja kuntalaisten tulee voida seurata, mitä meidän vantaalaisten yhteisillä omistuksilla tehdään.

Eettisyys ja inhimillisyys tulee pitää osana kunnallista toimintaa uusia investointeja tehtäessä. Työolojen ja palkkauksen tulee olla asiallisella tasolla ja yritystoiminnan eettisesti kestävällä pohjalla.

 

talousflaikku_takamus.jpg

Flaierini toinen puoli.

 

Tavoitteeksi palkkatöihin pääsy

Eräänä mielenkiintoisena mahdollisuutena näen työttömien vantaalaisten palkkaamisen perustettaviin uusiin kunnan omistamiin yrityksiin ja kouluttamisen työn ohessa tehtäviinsä.

Vantaalla on huomattavan suuri työttömyysaste, joten yhdeksi tavoitteeksi tulee ottaa kuntalaisten työllistäminen. Tähän voidaan suunnitella mukaan lähtevien yritysten ja TE-toimiston asiantuntijoiden kesken erilaisia yksilötasolla toimivia ratkaisuja. Päätavoitteena ihmisten ohjaaminen vakituisiin palkkatöihin.

Tämä tuo projektiin myös yhteisöllisen ja sosiaalisen puolen, eikä jätä sitä pelkäksi yksittäistä kuntalaista koskemattomaksi yritysmaailman ja talouspolitiikan touhuksi. Kunnallispolitiikka liittyy jokaisen kuntalaisen arkeen, joten ihmiskeskeisyys on mielestäni tärkeää sisällyttää osaksi lähestulkoon kaikkea kunnallista päätöksentekoa.