Rodunjalostus on aina vain paheneva eläinsuojeluongelma. Niin tuotanto- kuin lemmikkieläintenkin. Olisi joutanut jäädä viime vuosituhannelle siinä kuin ihmistenkin rodunjalostus.

Ulkomuotojalostus lemmikkipuolella aiheuttaa aivan järkyttävää pahoinvointia monissa koiraroduissa ja on siirtymässä myös kissarotuihin.

kisu.jpg

Yllä lyhytjalkaisen munchkin-kissan ja karvattoman sfinx-kissan risteytys. Kuva tästä munchkin-risteytyksiä ihannoivasta artikkelista. Suomen Kissaliitto ei ole hyväksynyt munchkin-rotua. Koirapuolella vastaava ominaisuus johtuu kondrodystrofiasta, joka pahimmillaan johtaa mäyräkoirahalvaukseen.

Tuottavuuden maksimointi aiheuttaa niin ikää eläintuotannossa pahoja ongelmia eläinten terveydelle. Pahin tietämäni esimerkki lienevät broilerit, mutta ulkomailla on myös hyvin epäterveiksi jalostettuja lihanautoja. Maidontuottavuuden maksimointi aiheuttaa niinikää ongelmia.

nauta.jpg

Kuvassa ulkomailla (mm. Brasiliassa) hyvin yleinen lihakarjarotu belgiansininen, jonka lihaa myydään myös Suomessa. Kotimaisesta naudanlihasta 80% on lypsykarjaa, jonka jalostuksessa pitkäikäisyys ja siten myös terveempi rakenne on oleellisempaa kuin nuorena teurastettavalle lihakarjalle. Myös täkäläiset lihakarjarodut ovat terveempiä, joskin esimerkiksi belgiansinistä käytetään risteytyksiin Suomessakin.

Alkup. kuva Kamp- Bambino vd ijzer copy Lähteet: Wikipedia, Lihatiedotus

Ostettaessa naudanlihaa julkisin varoin olisi syytä suosia Suomessa tuotettua nautaa.

Sisäsiittoisuus laskee elinvoimaisuutta ja sopeutumiskykyä. Suvullisesti lisääntyvälle eliölle on haitaksi pariutua sukulaisensa kanssa. Jokaisella eliöllä on perimässään haitallisia piileviä ominaisuuksia, jotka tulevat ennen pitkää esiin sukusiitoksen myötä. Esimerkiksi koiranjalostuksessa "linjasiitos" on arkipäivää, vaikka se on geneettisesti ajateltuna huono idea.

doge.jpg

Suomen eläinsuojelulain kahdeksas pykälä kieltää eläimelle vahingollisen jalostuksen. Jostain syystä tähän ei kuitenkaan puututa. Vaadin muutosta asiaan.

 

Aiheesta lisää:

Lemmikkibisnes terveemmälle pohjalle (IL 16.2.2012)

Rotukoira on aina sisäsiittoinen (YLE 31.5.2011)

Jalostamalla paremmaksi? (Eläinsuojeluasiamies 13.2.2014)

Kana nimeltä ROSS 508 (YLE)