Alpit1.jpg

16-vuotias tubettaja Tuure Boelius valittiin QX Gay Gaalassa vuoden homoksi. Nuoren henkilön valinta on rohkaisevaa muille vähemmistöjä edustaville nuorille. Katsottuani Tuuren videon, jonka lopussa hän hehkuttaa iloisena pääsyään ehdokkaaksi en voi muuta kuin ihmetellä asiasta noussutta porua. Muutamat tahot, kuten Merja Nurmi kirjoituksessaan, kummastelivat, että miten Vuoden Homo -palkinto voidaan myöntää lapselle. Mille ihmeen lapselle?

Minusta on ensinnäkin vähättelevää käyttää täysi-ikäisyyttä lähestyvästä nuoresta termiä lapsi. 16-vuotias on oman seksuaalisuutensa kehityksen kanssa ihan eri vaiheessa kuin alle teini-ikäinen, joihin perinteisesti lapsina viitataan. Ymmärtäisin lapsesta puhumisen, jos kyse olisi 10-vuotiaasta.

Toisekseen, se ei ole kenenkään seksualisoimasta, että hänen seksuaalinen suuntautumisensa sanotaan ääneen. Melko nuoriltakin ihmisiltä kysellään, onko näillä tyttö- tai poikaystävää. Homous ei ole sen kummempaa kuin että ne ihastukset ovat vastakkaisen sukupuolen sijaan oman sukupuolen edustajia.

Yhteiskunnassa, jossa moni nuori painii heteroudesta poikkeavan suuntautumisensa kanssa, tulee nuoren ihmisen kaapista ulostuloon suhtautua myönteisesti ja osoittaa tukeaan, ei tuomita ja hyssytellä. Toki nuoren suuntautuminen myöhemmin muuttua, mutta se ei tee hänen nykyisestä kokemuksestaan yhtään vähemmän todellista.

Mielestäni 16-vuotiaan valinta Vuoden Homoksi on hyvä tapa osoittaa, että sateenkaarinuoret hyväksytään osaksi yhteisöämme.

sateenkaari.jpg

Lopuksi haluan siteerata Lapsiasiavaltuutetun blogista Juha Jämsän kirjoitusta:

"Sateenkaarilapselle kuuluu myös Lapsen oikeuksien sopimuksen takaama oikeus osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Myös sateenkaarilapsen on voitava puhua turvallisesti omasta kokemuksestaan, vaikka kokemus saattaisi muuttua joskus myöhemmin. Emme pelkää lasten leimautuvan heteroseksuaalisiksi, jos he puhuvat eri sukupuoleen kohdistuvasta mielenkiinnostaan. Samoin ei tarvitsisi pelätä lapsen leimautumista homoksi, jos yhteisönä pitäisimme molempia yhtä arvokkaina kehityspolkuina."